Najczęściej kupowane

O nas

Producenci

DLACZEGO NORDIC NATURALS?

Standardy – tabela porównawcza


Każdy może powiedzieć, że produkuje doskonałe uleje rybie omega-3. Nie każdy może to udowodnić. Jedynym obiektywnym dowodem na czystość oleju rybiego jest analiza przeprowadzona przez niezależne instytuty, które sprawdza przestrzeganie surowych norm.
Wiele wiodących organizacji i ekspertów wyznacza standardy czystości dla produktów naturalnych. Nordic Naturals spełnia każdy z nich. Sprawdź załączony poniżej PDF. 

Pobierz PDF Standardy – tabela porównawcza

PRZEKRACZA MIĘDZYNARODOWE STANDARDY

Normy są określone w celu ochrony konsumentów

Rządowe standardy jakości oleju z rybiego nie istnieją w Stanach Zjednoczonych. Aby zapewnić wysoką jakość, Nordic Naturals przestrzega i przekracza rygorystyczne Europejskie Standardy Farmakopei (EPS), jak i dobrowolne standardy wyznaczone przez Radę Odpowiedzialnego Odżywiania (CRN – Council of Responsible Nutrition) i światowej organizacji EPA, DHA i Omega-3 (GOED – Global Organisation for EPA, and DHA Omega-3 ) dla wszystkich naszych olejów. Standardy te gwarantują wysokiej jakości produkty przez ustawienie maksymalny udział na nadtlenków, metale ciężkie, dioksyny i PCB.

Metale ciężkie

Wszystkie oleje stosowane w produktach Nordic Naturals wykazały brak wykrywalnych metali ciężkich, podczas badań przez Radę Odpowiedzialnego Odżywiania (CRN – Council of Responsible Nutrition) i światowej organizacji EPA, DHA i Omega-3 (GOED – Global Organisation for EPA, and DHA Omega-3 ). Standard to 0,1 ppm(parts per milion).

Dioxyny

Żadne oleje stosowane w Nordic Naturals produktów nie wykazują wykrywalnych dioksyn i furanów w testach w dół do 2,0 ppt. Analiza opiera się na metodologii equivalent testing wymyślonej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

PCB (polichlorowane bifenyle)

Żadne oleje stosowane w Nordic Naturals produktów nie wykazują wykrywalnych dioksynopodobnych PCB w testach w dół do 1,0 ppt. Limit GOED dla dioksynopodobnych PCB wynosi 3,0 ppt. Analiza opiera się na metodologii equivalent testing wymyślonej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

California Proposition 65

Podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), koncentruje się na tych PCB, które są szkodliwe dla zdrowia ludzi, California Proposition 65 (Prop 65) po prostu skupia się na całkowitej ilości PCB. Limit Prop 65 ustalony jest jako <0,09 ppm lub 90 nanogramów dziennie. Czystość produktów Nordic Naturals przewyższa wszystkie normy dla obecności PCB określone przez Prop 65, dobrowolne normy GOED oraz uznane międzynarodowe standardy – jest to udowodnione w badaniach przeprowadzonych przez niezależne firmy i instytuty.

NADZWYCZAJNY POZIOM ŚWIEŻOŚCI

Ochrona przed rybim zapachem, smakiem i szkodliwymi wolnymi rodnikami

Świeżość, która zapewnia integralność produktu i skuteczność biologiczną, może być jednym z najważniejszych kryteriów jakości olejów rybnych. Opatentowany proces produkcji beztlenowej Nordic Naturals pozwala utrzymać świeżość olejów z ryb stosowanych w naszych produktach. Można to zbadać po wartości nadtlenku (wskaźniki świeżości) znacznie poniżej limitów Standardów Farmakopei Europejskiej. Im mniejsza wartość nadtlenku, tym świeższy olej rybny.

NAGRADZANY POZIOM CZYSTOŚCI

Ochrona przed szkodliwym działaniem toksyn środowiskowych


Każda partia oleju stosowanego w produktach Nordic Naturals jest testowana na obecność toksyn środowiskowych, w tym metali ciężkiich, dioksyn i PCB przez niezależne instytuty, zapewniając tym samym, że każdy produkt przekracza międzynarodowe normy i standardy farmaceutyczne i jest co najmniej 750 razy czystszy niż ryby. Nordic Naturals zajęła pierwsze miejsce z dziesięciu najlepszych marek oleju rybiego w Norwegii pod względem świeżości, czystości i najwyższego stężenia.

WSPANIAŁY SMAK

Niezrównana świeżość oznacza wspaniale smakujący olej rybi


Główne zastrzeżenia do przyjmowania olejów rybich to rybi smak i posmak. Nordic Naturals wykorzystuje opatentowaną technologię obróbki enzymatycznej i beztlenowej, aby zapewnić całkowity brak posmaku rybiego po zażyciu naszych produktach. Nasz opatentowany proces produkcji i dodawanie w jego trakcie naturalnych aromatów owocowych zarówno do miękkiego żelu i płynnego oleju zapewniają lekki, owocowy smak. Lata doświadczeń i sprawdzanie informacji zwrotnej od lekarzy, farmaceutów i innych pracowników służby zdrowia, jak i klientów pokazują, że dzieci, młodzież i dorośli w każdym wieku uwielbiają czysty, lekki smak olejów rybich od Nordic Naturals.

WYJĄTKOWE SUROWCE NA WYŁĄCZNOŚĆ

Dokładnie wybierane ze zrównoważonych mórz


Nasze wspaniałe produkty mają swój początek w świeżym i czystym surowcu: w rybach znajdujących się w dolnej części łańcucha pokarmowego, co naturalnie sprawia, że zawierają niski poziom zanieczyszczeń (i są także idealnym rozwiązaniem dla długoterminowej równowagi, biorąc pod uwagę ich krótkie cykle rozrodcze). Wszystkie nasze produkty wykonane są wyłącznie z czterech gatunków ryb, z których żadna nie jest zagrożona: dziko odławianego dorsza arktycznego (Skrei), poławianego w odpowiedzialny sposób z norweskich wód, schwytanych na wolności anchois i sardynek, pozyskiwanych odpowiedzialnie z wód Południowego Pacyfiku, oraz dziko odławianego łososia z (gatunek pink lub sockeye) z rejonu Alaski Cook Inlet.

WIELOKROTNIE OPATENTOWANY PROCES PRODUKCYJNY

Bez środków chemicznych i nadmiernego ciepła


Wielokrotnie opatentowane procesy produkcyjne Nordic Naturals umożliwiają nam dostarczanie najwyższego poziomu świeżości i czystości w branży. Proces przetwarzania naszych olejów składa się z kilku etapów, od wodnych i glinianych filtrów aż do destylacji molekularnej, bez środków chemicznych i nadmiernego ciepła, jednocześnie zachowując naturalne składniki oleju na możliwie najwyższym poziomie. Opatentowany proces oczyszczania usuwa potencjalne toksyny środowiskowe (metale ciężkie, dioksyny, PCB, itp), tłuszcze nasycone i inne niepożądane związki organiczne, pozostawiając tylko korzystne składniki oleju rybiego (kwasy omega 3, 5, 6, 7, 9 , 11, etc.). Wykorzystujemy azot do osiągnięcia naszych czołowych poziomów świeżości, oraz mniejszego wydzielania ciepła, a tym samym utrzymanie integralności olejów. Ponadto, używamy tylko naturalnych enzymów, tworząc trójglicerydy dla wszystkich naszych produktów o wysokiej koncentracji, a wszystkie nasze oleje produkowane są w postaci triglicerydów, aby jak najlepiej chronić olej i zwiększyć wchłanianie i wykorzystanie.

OLEJ RYBI W POSTACI NATURALNYCH TRÓJGLICERYDÓW VS POSTAĆ ESTRÓW ETYLOWYCH

Zapewnienie optymalnego wchłaniania


Korzyści zdrowotne wynikające z zażywania kwasów omega-3 są poparte wieloletnimi danymi – wiele z nich opartych jest na kwasach omega – 3 w formie naturalnych trójglicerydów. Podczas gdy najbardziej skoncentrowane oleje rybie obecnie na rynku mają postać estrów etylowych – syntetycznej formy tłuszczu obecnej w diecie ludzkiej dopiero od 18 lat, wszystkie formuły Nordic Naturals są produkowane w prawdziwej formie trójglicerydów, aby zapewnić optymalne wchłanianie i rezultaty. Nowe badania wskazują, że absorpcja postaci triglicerydowej jest istotnie wyższa, do 70% większa niż postaci estrów etylowych.
Dyerberg J, et al. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2010 Sep; 83(3):137–141.

INNOWACJE OPARTE NA BADANIACH NAUKOWYCH

Napędzane najnowszymi odkryciami naukowymi


Nordic Naturals jest firmą, napędzaną badaniami naukowymi, w której technologia przetwarzania i formuły produktów są udoskonalane zgodnie z najnowszymi odkryciami. Nasze zaangażowanie w innowacje jest w widoczne poprzez prowadzone badania naukowe i gwarantowane przez udział w badaniach klinicznych, recenzowanych przez czołowych na całym świecie ekspertów Oleje rybie Nordic Naturals mają świetną reputacją na całym świecie jako skuteczne, czyste i świerze, są więc regularnie wybierane przez niezależne instytucje badawcze i uniwersytety, takie jak Harvard, Columbia, Duke, UCLA i Cedars-Sinai Medical Center do prowadzonych przez nie badań. Dotychczas opublikowano ponad 30 badań, kolejne 30 jest w toku. Produkty Nordic Naturals są dystrybuowane do ponad 30 krajów na 6 kontynentach, gdzie Nordic Naturals oferujee ponad 150 produktów w różnych smakach, stężeniach i formach.

SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ BIZNESU (CSR)

Obejmując naszych społeczności i naszych klientów
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR) to ruch, który zachęca przedsiębiorstwa do przyjęcia odpowiedzialności za skutki jakie ich działania mają na klientów, pracowników, społeczności i środowiska naturalnego. W Nordic Naturals CSR jest wpisany w naszą misję i nasze podstawowe wartości, aby stymulować wzrost i rozwój społeczeństwa i dobrowolnie wyeliminować szkodliwe praktyki -zaczynając od zrównoważonego pozyskiwania naszych surowców, poprzez działania produkcyjne, politykę zatrudnienia, działalność dobroczynną i dotowanie. Dla nas CSR oznacza podjęcie kroków, aby aktywnie poprawić jakość życia naszych pracowników i ich rodzin, naszych klientów, a także chronić zdrowie społeczeństwa i środowisko naturalne.

ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA ŚRODOWISKO

Aktywne działanie wspierające ochronę środowiska i zrównoważone praktyki połowowe

Od momentu założenia firma Nordic Naturals aktywnie przyjęła odpowiedzialność za wpływ wszystkich swoich działań na środowisko. Dbamy o oceany podczas połowów, nasze sposoby przetwarzania, nasze fabryki, nasze biura, nasi współpracownicy i nasze społeczności , we wszystkim co robimy
zachowujemy dbałość o środowisko naturalne. Przygotowaliśmy stronę internetową, dzięki której możemy przedstawić praktyki które stosujemy
-planetnordic.com.

OPTYMALNA MIESZANKA NATURALNYCH STABILIZATORÓW

Witamina E oraz ekstrakt z rozmarynu zwiększają długoterminową świeżość naszych olejów rybich. Nordic Naturals spędził ponad pięć lat badając wpływ różnych naturalnych stabilizatorów na olej rybi. Wyjątkowa świeżość naszych olejów zapewnia produkty bez rybiego zapachu i smaku, lepszym działaniu i zapewniające wspaniałe rezultaty.

SKŁADNIKI POZYSKIWANE W ZRÓWNOWAŻONY SPOSÓB

Od początku swojego istnienia firma Nordic Naturals była głęboko oddana sprawie zdrowych oceanów. Nasza dbałość o środowisko obejmuje:

UREGULOWANE RYBOŁÓWSTWO

Aby zapobiec nadmiernym połowom, 100% naszych ryb jest pozyskiwane zgodnie z zasadami norweskiego systemu zarządzania rybołówstwem, który jest uznany za najbardziej zrównoważony model rozwoju rybołówstwa od ponad 30 lat.

OCHRONA PRZYŁOWU

Odpowiedzialnie używamy najbardziej odpowiednich narzędzi rybackich, stosujemy selektywne metody łowienia – korzystamy z najlepszych sieci łowiących, sortujemy siatki, używamy sieci o dużych oczkach – wszystko po to, aby chronić przed przyłowem ryb niestanowiących naszego celu.

OCHRONA SIEDLISK

Używamy metod połowu za pomocą lin i sieci, aby chronić florę morską i ekosystem przed zniszczeniami jakie są powodowane przez metody takie jak trałowanie i pogłębianie dna.

ZAPOBIEGANIE ZANIECZYSZCZENIU MORZA

Aż do 80% zanieczyszczeń mórz jest spowodowanych przez źródła lądowe takie jak spływ ścieków i odpadów. Nasze nadmorskie zakłady przetwórstwa są branżowym liderem minimalizacji zanieczyszczeń i ochrony zasobów morskich.

Dorsz arktyczny (Skrei)

  • Pozyskiwany z Morza Norweskiego
  • Podczas gdy inne narodowości używają urządzeń do trałowania dna, norwescy rybacy wykorzystują metody połowu za pomocą lin i sieci aby uniemożliwić uszkodzenie dna morskiego, ochronić siedliska i ekosystemy

Sardynki pacyficzne i peruwiańskie anchois

  • Pozyskiwane z południowej części Pacyfiku , u wybrzeży Peru
  • Raport z badań z 2008 roku ocenił jakość peruwiańskich łowisk jako najlepszy na świecie1)

Łosoś alaskański – gatunek pink i sockeye

  • Pozyskiwane wyłącznie z wód zatoki Cook Inlet, rejon półwyspu Kenai, Alaska
  • Dziki łosoś alaskański to gatunek dobrze zarządzany i trwały, nie jest on uważany za zagrożony przełowieniem

1) Mondoux S, et al. (2008) Ranking maritime countries by the sustainability of their fisheries, p. 13–27 Fisheries Centre Research Reports 16(7). Fisheries Centre, University of British Columbia [ISSN 1198-6727].