Najczęściej kupowane

O nas

Producenci

Kwasy omega 3 w leczeniu łuszczycy


Łuszczyca jest trudną chorobą. Nie tylko dlatego, że jest to schorzenie, z którym należy zmagać się całe życie. Również z tego powodu, że – mimo coraz większej świadomości osób zdrowych – choroba nadal traktowana jest jako zaraźliwa. Dlatego osoby cierpiące na łuszczycę szukają sposobów, by za wszelką cenę.


W łuszczycy najbardziej uciążliwe są jej objawy. Srebrzyste łuski na powierzchni skóry, grudki i zaczerwienienia nie wyglądają estetycznie. Ponadto wywołują silne swędzenie. Problem w tym, że dostępne na rynku preparaty jedynie poprawiają nawilżenie, przynosząc tylko chwilową ulgę. Jak więc sobie pomóc?


Kwasy omega 3 pomogą pokonać łuszczycę?

Wiele się mówi o dobroczynnym działaniu kwasów omega 3 ogólnie na organizm. Świetnie sprawdzają się w przypadku profilaktyki chorób krążenia. Wpływają korzystnie na mózg – poprawiają pamięć i koncentrację, zmniejszając jednocześnie ryzyko Alzheimera. Okazuje się, że kwasy omega mogą zminimalizować uciążliwe objawy łuszczycy.

Choroba charakteryzuje się nadreaktywnością limfocytów T pomocniczych, które wytwarzają duże ilości kwasu arachidonowego. Jest to przekaźnik będący stymulatorem syntezy cytokin zapalnych, co w efekcie prowadzi do powstawania stanów zapalnych i przyspieszenia procesów podziałowych naskórka. Kwasy omega z jednej strony odpowiadają za zmniejszenie liczby limfocytów T, a z drugiej – ilość wytwarzanych przez nie czynników prozapalnych. Jest to spowodowane faktem, że kwasy omega 3 produkowane są przez inne neuroprzekaźniki (protaktyny i resolwiny) o właściwościach immunomodulujących i przeciwzapalnych. W efekcie dochodzi do zmniejszenia zaczerwienienia oraz obrzęku, czyli uciążliwych objawów łuszczycy.

Ważne zachowanie równowagi

Chcąc wykorzystać dobroczynne działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej równowagi. Chodzi o bilans między kwasami omega 3 a kwasami omega 6. Przy układaniu diety na łuszczycę, warto zwiększyć podaż kwasów omega 3 przy jednoczesnym ograniczeniu kwasów omega 6. A to dlatego, że spożycie w nadmiarze omega 6 (w szczególności kwasu arachidonowego) może odpowiadać za nasilenie stanów zapalnych.


Gdzie szukać kwasów omega 3?

Owoce morza oraz ryby to bogactwo cennych kwasów omega 3. Jak podaje USDA Nutrient Database for Standard Reference, największą zawartością tych składników cieszy się łosoś atlantycki. Zaś na szarym końcu plasują się krewetki parowane (mieszane gatunki).

Poniżej tabela prezentująca zawartość kwasów tłuszczowych w 100 g produktu:

Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8
Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4
Śledź atlantycki, marynowany 1.2
Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7
Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony 0.7
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4
Halibut smażony, wędzony 0.4
Łupacz smażony, wędzony 0.2
Dorsz atlantycki, smażony, wędzony 0.1
Małże błękitne, gotowane, parowane 0.7
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5
Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany 0.3
Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki 0.2
Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3

Źródło: USDA Nutrient Database for Standard Reference

Suplementy, a nie ryby?

Warto jednak mieć świadomość, że spożywanie ryb nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. A to dlatego, że poławiane z hodowli bardzo często są skażone substancjami toksycznymi. To zaś oznacza, że organizm otrzymuje nie tylko kwas omega 3, ale metale ciężkie czy dioxyny.

Dlatego też warto ograniczyć spożycie ryb, zastępując je suplementami diety. Nordic Naturals to preparaty, które zawierają potężną dawkę kwasów omega 3, pozwalając pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu osób chorych na łuszczycę. Najlepsze suplementy naturalne zawierają tylko czyste kwasy tłuszczowe pochodzące z ryb. Dzięki temu organizm człowieka nie otrzymuje metali ciężkich, w efekcie czego ryzyko zatrucia toksycznymi substancjami jest właściwie żadne. A to szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży oraz dzieci do 7 roku życia – oni są najbardziej narażeni na zatrucia.