Najczęściej kupowane

O nas

Producenci

Kwasy omega 3 na Alzheimera?

Leczenie choroby Alzheimera jest trudne. Problemy wynikają głównie z faktu, że podawane osobom chorym leki najczęściej nie przekraczają bariery krew-mózg. Badania naukowe wykazują jednak, że nienasycone kwasy tłuszczowe mogą tę barierę przekroczyć. Tym samym coraz więcej jest doniesień medycznych, które dają nadzieję na skuteczną walkę z demencją.

Alzheimer jest chorobą, którą uważa się ją za schorzenie będące bardzo częstą przyczyną otępienia umysłowego osób w podeszłym wieku. Jej istotą jest nadprodukcja oraz akumulacja amyloidu β odpowiadającego za tworzenie blaszek starczych. Jednocześnie istotą rolę w powstawaniu zmian chorobowych odgrywają zwyrodnienia włókienkowe (NFT) oraz redukcja komórek nerwowych.

Alzheimer jest chorobą nieuleczalną, zaś podawanie leków służy jedynie spowolnieniu postępującego uszkodzenia mózgu. To wszystko może się jednak zmienić, dzięki obiecującym wynikom badań przeprowadzonych przez naukowców.

1 g nienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie jest w stanie zmniejszyć poziom beta-amyloidu (odpowiedzialnego za chorobę) nawet o 30%

Do takich wniosków doszli naukowcy z Columbia University Medical Center. Na podstawie przeprowadzonych testów doszli do wniosku, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega 3 związany jest z niższym poziomem beta-amyloidu w osoczu.

Naukowcy poddali badaniu krew grupie 1219 osób w wieku powyżej 65 lat (żaden z uczestników nie cierpiał na demencję). Wcześniej jednak każda z osób musiała przedstawić szczegóły sposobu odżywiania się w okresie 1-2 lat. Badacze dokładnie przyjrzeli się w szczególności: nasyconym kwasom tłuszczowym, nienasyconym kwasom tłuszczowym (omega 3 i omega 6), witaminie C, witaminie E. Pod uwagę wzięta była również witamina B12 czy kwas foliowy oraz witamina D.

Zgodnie z przeprowadzonymi analizami, u osób spożywających kwasy omega 3 odnotowano niższy poziom beta-amyloidu odpowiedzialnego za powstawanie choroby Alzheimera.


Kwasy omega-3 przekraczają barierę krew-mózg

Badania naukowe przeprowadzone przez badaczy z Instytutu Karolinska w Szwecji zdają się być bardzo optymistyczne. Kwasy omega 3 gromadzą się w ludzkim organizmie już podczas ciąży, zaś w ciągu całego życia dochodzi do procesów reprodukcyjnych. Niemniej jednak niektóre choroby mogą zmieniać właściwości kwasów tłuszczowych oraz ich poziom. Tak wynika z analiz osób dotkniętych chorobą Alzheimera – pacjenci najczęściej mają niższy poziom stężenia kwasu DHA (dokozaheksaenowego).

Do wzięcia udziału w badaniach zaproszono 33 osoby. Z tej grupy wybrano 18 pacjentów i podawano im w formie suplementu kwas omega 3 przez okres 6 miesięcy. Pozostała grupa osób otrzymywała placebo. Wyniki testów były zaskakujące – okazało się, że u pierwszej grupy doszło do wzrostu poziomu DHA i EPA we krwi oraz płynie mózgowo-rdzeniowym. W przypadku drugiej grupy żadne zmiany nie zostały zaobserwowane. Ponadto zauważono, że poziom DHA odpowiadał stopniowi zmian w chorobie Alzheimera. Naukowcy podkreślają, że może to świadczyć o przekroczeniu przez kwasy omega bariery krew-mózg.

Dieta ma znaczenie

Chcąc zmniejszyć ryzyko zachorowania, wystarczy wzbogacić swoją codzienną dietę w wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwasy omega 3. Co możesz zrobić?

  • Urozmaić dietę w sporą ilość zielonych warzyw liściastych.
  • Do przyrządzania potraw stosuj olej lniany lub olej rzepakowy.
  • Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących np. ze słodyczy czy tłustego mięsa.
  • Ogranicz stosowanie olejów o wysokim stężeniu kwasów omega 6 (np. oleju sojowego czy słonecznikowego).

Warto także pamiętać o spożywaniu ryb, które stanowią najlepsze źródło kwasów omega 3. Trzeba jednak zwracać uwagę na ich jakość. Nie wszystkie ryby są bowiem zdrowe. Wiele z nich (dostępnych w sklepach) są obciążone występowaniem substancji toksycznych, np. metali ciężkich. Dlatego zdrowszą i dużo bezpieczniejszą alternatywą ryb. Naturalne suplementy diety Nordic Naturals stanowią bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych – pozyskiwanych ze starannie wyselekcjonowanych ryb pływających w nordyckich wodach. Ich atutem jest nie tylko szybsza przyswajalność, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. Badania potwierdzają, że najlepsze suplementy diety nie zawierają substancji toksycznych.