Najczęściej kupowane

O nas

Producenci

Najlepsza zielona herbata mata - jak pić japońską herbatę? Sklep, Ceny!

Własności prozdrowotne zielonej herbaty znane są większości z nas. Doskonale wiemy, że zawiera ona w sobie całą moc antyoksydantów, witaminy C, E czy B, a także tanin, korzystnie wpływając na pracę naszego organizmu w tak wielu aspektach, że trudno wymienić je wszystkie. Pamiętajmy jednak, że zielona herbata zielonej herbacie nierówna.

zielona herbata mata
Chcąc zapewnić sobie i swojej rodzinie najwyższą dawkę zdrowych składników, które poprawią samopoczucie i dodadzą energii każdego dnia, warto sięgnąć po najlepszą jej odmianę. Jest to pochodząca z Japonii matcha – nie bez powodu nazywana jednym z najzdrowszych napojów na kuli ziemskiej. Na czym polega jej fenomen i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety?

Japońska zielona herbata – starożytny przepis na zdrowie

Matcha to najlepsza zielona herbata, jaką można znaleźć na Ziemi. Jest ceniona na Dalekim Wschodzie od wieków, będąc ważnym elementem buddyjskiej kultury Zen. Jej przygotowanie i parzenie jest wyjątkowym rytuałem, odprawianym z dbałością o każdy szczegół. A to przekłada się na wyjątkowo bogaty smak, charakterystyczny jasnozielony kolor oraz moc własności odżywczych.


Szczególnie dużą wagę do tych znanych od starożytności zasad przywiązują producenci DōMatcha. Ta mieszanka znana jest od ponad 300 lat. Patronuje jej słynny japoński mistrz herbaty Kazunori Handa, którego rodzina specjalizuje się w jej parzeniu od czterech stuleci.

I to właśnie podążanie za tradycją oraz bezkompromisowa troska o jakość na każdym etapie produkcji – od uprawy, aż po parzenie jest sekretem wyjątkowego smaku, z którego DōMatcha słynie na całym świecie.


DōMatcha – tylko z najlepszych zbiorów

Jak powstaje herbata matcha? Przede wszystkim ważne jest miejsce jej zbioru. Każdy listek, z którego powstaje najlepsza herbata pochodzi z czystego ekologicznie regionu Kyoto w Japonii, a dokładniej z okolic Kagoshima i Uji. Tamtejsze plantacje są jednymi z najbardziej cenionych na świecie z uwagi na stosowanie naturalnych metod uprawy, gwarantujących najwyższą jakość, wysublimowany smak oraz wolność od toksyn.

Podkreślić warto, że region Kyoto znajduje się w odległości ponad 1000 mil od Fukushimy, na zupełnie innej wyspie, a zatem nie trzeba się obawiać nawet najmniejszej dawki promieniowania w zebranych liściach.

Tym, co sprawia, że DōMatcha jest tak wyjątkowa jest również metoda zbioru. Do tej odmiany herbaty zielonej wykorzystuje się jedynie listki pochodzące z najwyższych partii krzewów herbacianych – są one zbierane ręcznie, co pozwala wyeliminować wszystkie choćby odrobinę uszkodzone. Co ważne, nie zawierają one ani łodyg ani żył, co redukuje gorzki smak, a jednocześnie pozwala wydobyć z herbaty najwyższą dawkę składników odżywczych. Dodatkowo, by zwiększyć ilość chlorofilu i L-teaniny (do której własności jeszcze wrócimy), krzewy na 2 – 4 tygodnie przed zbiorem są chronione przed promieniami słonecznymi.


Mielona w kamiennych żarnach…

Sam proces przygotowywania herbaty do parzenia również prowadzony jest w zgodzie ze starożytnymi japońskimi tradycjami. Listki tuż po żniwach są dokładnie odparowywane, co zapobiega ich utlenieniu. Kolejnym etapem jest ich mielenie. Odbywa się ono, a jakże, tradycyjną metodą, na granitowych kamieniach. Powolny proces pozwala zachować wszystkie własności, które sprawiają, że matcha to najlepsza herbata – żarna nie przegrzewają ani nie przypalają liści, powoli rozbijając je na drobny, zielony pył. Tym właśnie DōMatcha różni się od tańszych wersji, nierzadko produkowanych poza Japonią – ich producenci często idą drogą „na skróty”, dodając do mieszanki żyły i łodyżki herbaciane i stosując przemiał pod wpływem wysokiego ciśnienia, co skutkuje zredukowaniem jej wartości odżywczych niemal do zera.


… i starannie zapakowana

Prawdziwa herbata matcha bardzo szybko traci swoje własności – zarówno wyjątkowy zapach, smak jak i kolor, jeżeli jest źle przechowywana. W przypadku DōMatcha jednak nie trzeba się niczego obawiać, ponieważ producent starannie zamyka ją w foliową torbę oraz aluminiową puszkę. Zachowując oryginalne opakowanie i wkładając swoją herbatę do lodówki – pozwalamy jej zachować pełnię walorów przez długi czas.

Dlaczego właśnie DōMatcha?

Po pierwsze, z uwagi na opisany powyżej tradycyjny proces produkcji, niezmiennie od czasów starożytnych oparty o ten sam zestaw reguł, które są gwarantem  najwyższej jakości i doskonałego smaku. To jednak nie jedyny powód, dla którego to właśnie ta zielona herbata powinna stać się ważnym elementem codziennej diety. Przede wszystkim bowiem chodzi o jej walory zdrowotne – o wiele silniejsze niż w przypadku innych herbat. Jedna filiżanka DōMatcha jest warta tyle ile dziesięć zwykłego naparu z zielonej herbaty. Cena w naszym sklepie tej herbaty jest niska.


Herbata matcha zawiera w sobie m.in.:

  • do 137 razy więcej EGCG niż wszystkie inne herbaty – EGCG jest związkiem chemicznym z grupy flawonoidów o silnych własnościach przeciwutleniających. Z badań wynika, że jest on ok. 100 razy silniejszy niż witamina C oraz 25 razy silniejszy od witaminy E – zawierając najlepsze antyoksydanty w skoncentrowanej dawce. Związek EGCG ma własności przeciwzapalne, a przede wszystkim – przeciwnotowtorowe, a jego działanie potwierdzają liczne badania naukowe;

  • potężne dawki L-teaniny, do 6 razy więcej niż inne herbaty czarne i zielone – ten unikalny aminokwas sprzyja osiąganiu koncentracji oraz relaksowi, harmonizując pracę organizmu i dodając energii. Wszystko to dzięki pobudzaniu fal alfa w mózgu, które odpowiadają za redukcję stresu oraz kreatywność, bystrość i jasność umysłu;

  • witaminę C, wapń, magnez, chrom, selen, cynk i wiele innych witamin i minerałów, korzystnie wpływających m.in. na pracę układu odpornościowego, pokarmowego, czy krwionośnego,

  • łatwo przyswajalny błonnik pokarmowy – sprzyjający odchudzaniu oraz regulacji pracy jelit.

Jak zatem widać, odpowiedź na pytanie o to, jaka zielona herbata jest najlepsza może być tylko jedna. Wybierając ją, zapewniamy sobie dawkę energii na wiele godzin, jednocześnie zabezpieczając swój organizm na wypadek wielu chorób i wzmacniając zarówno ciało, jak i umysł.


Jak pić zieloną herbatę DōMatcha?

Najlepiej podążyć za tradycją – tak, by wydobyć wszystko to, co herbata mata ma nam do zaoferowania. Dodatkowo, ceremonialne przyrządzenie naparu będzie świetną zabawą oraz sposobem na oderwanie się od codziennych spraw. Jak to zrobić? To naprawdę proste – wystarczy wyposażyć się w bambusową miarkę, łyżeczkę oraz dekorowaną, tradycyjną czarkę do picia. Każdy mający w swoim asortymencie produkty takie jak zielona herbata sklep może dostarczyć tych akcesoriów w krótkim czasie. Proces przygotowywania wygląda zaś następująco:

  • w czarce należy umieścić 2 bambusowe miarki herbaty matcha (odpowiada to ok. ½ łyżeczki do herbaty),

  • herbatę należy zalać ok. 80 – 90 ml wrzącej wody, a następnie użyć bambusowej trzepaczki, energicznie mieszając napar aż do powstania pianki,

  • tak przygotowaną mieszankę można zalać wodą, do 250 ml, w zależności od tego, jak silny napar chcemy uzyskać.

Podkreślić warto, że japońska zielona herbata dobrze smakować będzie m.in. z mlekiem migdałowym, sojowym czy tradycyjnym – tak na ciepło, jak i na zimno.

Pamiętajmy również, że matcha z uwagi na własności pobudzające nie powinna być pita później niż na 4 godziny przed snem.

Przyjemność, której nie możesz sobie odmówić

Japońska zielona herbata DōMatcha zachwyci każdego – zarówno z uwagi na pozbawiony goryczki smak, jak i niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Każdy, kto troszczy się o swój organizm – tak o ciało, jak i o umysł powinien choć raz jej spróbować. W przypadku produktów takich bowiem jak zielona herbata, cena nie powinna być najważniejszym czynnikiem. Chcąc sprawić, by jej codzienne picie miało realny wpływ na samopoczucie, kondycję czy ilość sił witalnych, trzeba sięgać po to, co najlepsze. Zaś jako że obecnie DōMatcha jest dostępna także w Polsce w najlepszych sklepach internetowych – nie można pozwolić sobie na przegapienie tej okazji. Zdrowie bowiem jest tym, co w życiu liczy się najbardziej.